نهال کبوده
نهال کبوده یا سپیدار:
نهالستان
درخت کبوده اغلب در مناطق خشک و نیمه خشک در حاشیه رودها و مسیرهای آبیاری کاشته می شود و در مناطق سردسیری و معتدله هم کاشت آن ها رایج است. سپیدار به نام های مختلفی همچون نهال کبوده، شال، آلاچنار و کلمبور نیز معروف است.
گونه های درخت کبوده:
کبوده شیرازی:
این گونه دارای تاج باز و گسترده و شاخه های متعدد است. گستردگی تاج و تعداد شاخه کبوده شیرازی در مقایسه با شالک کمتر ولی کاملا از گونه های دیگر کبوده متمایز است.
نهال کبوده بومی:
درخت کبوده بومی دارای تاج بسته و متراکم است و تنه سفید مایل به سبز زیتونی دارد.
تفاوت کبوده بومی با تبریزی :
تفاوت اساسی کبوده بومی با درخت تبریزی علاوه بر شکل برگ و رنگ تنه در حالت شاخه هاست چرا که شاخه ها کاملا به تنه نمی چسبند در حالی که در تبریزی ها شاخه ها تقریبا چسبیده یا کاملا متمایل به تنه میباشد. هم چنین در تبریزی ها شاخه های پایینی معمولا به طور طبیعی خشک می شوند در حالی که در کبوده بومی این حالت به ندرت دیده می شود.
مشخصات کلی:
کبوده یا صنوبر کویری درختی است پهن برگ، تاج نیمه گسترده با فرم تنه ی خمیده و خزان کننده که شرایط آب و هوایی مناسب ارتفاع آن به ۱۵ متر میرسد. ساقه های قدیمی تر دارای پوسته ضخیم و خشن به رنگ سبز زیتونی، ریشه های پده بسیار گسترده ولی عمق زیادی ندارد. برگ ها به شکل های مختلفی روی یک درخت ظاهر میشود. این گونه دارای طیف گسترده ای است که به طور طبیعی در شمال آفریقا، در خاورمیانه و آسیای میانه تا غرب چین وجود دارد و همچنین در جنگل های پهن برگ، خشک و نیمه گرمسیری تا ارتفاع ۵۰ تا ۱۸۲۰ متر از سطح دریا مشاهده می شود. دمای قابل تحمل آن ۱۵- تا ۵۰+ درجه میباشد. بیشتر از طریق بذر تکثیر می شود.
مشخصات کلی نهال کبوده:
نهال کبوده یا صنوبر کویری درختی است پهن برگ، تاج نیمه گسترده با فرم تنه خمیده و خزان کننده که شرایط آب و هوایی مناسب ارتفاع آن به ۱۵ متر می رسد. ساقه های قدیمی تر دارای پوسته ی ضخیم و خشن به رنگ سبز زیتونی، ریشه های پده بسیار گسترده ولی عمق زیادی ندارد. برگ ها به شکل های مختلفی روی یک درخت ظاهر می شوند. این گونه دارای طیف گسترده ای است که به طور طبیعی در شمال آفریقا، در خاورمیانه و آسیای میانه تا غرب چین وجود دارد و همچنین در جنگل های پهن برگ، خشک و نیمه گرمسیری تا ارتفاع ۵۰ تا ۱۸۲۰ متر از سطح دریا مشاهده می شود. دمای قابل تحمل آن ۱۵- تا ۵۰+ درجه می باشد.
بیشتر از طریق بذر تکثیر می شوند.
شرایط محیطی نهال کبوده و کاربرد آن:
نهالستان/
این گیاه در خاک های اسیدی، مرطوب با ضخامت کم بهتر رشد می کند به خشکی و آب های شور و نمکی مقاوم است و برای رشد به نور زیادی نیاز دارد و در سایه نمیتواند رشد کند.
این نهال به عنون جنگلکاری در خاک های شور، در مناطق بیابانی ایجاد بادگیر و جلوگیری از فرسایش خاکف بیابان زدایی، مکان های خشک و نیمه خشک، کنار دره های رودخانه ها کاربرد دارد.
همچنین به عنوان منبع چوب هیزم و کاغذسازی و تهیه الوار و منبت کاری استفاده می شود.
یکی از ویژگی های بارز این درخت تغییر رنگ برگ در فصل پاییز به رنگ زرد طلایی است که فرصت عالی برای عکس گرفتن ارائه می کند و غالباً بازدیدکنندگان زیادی را به خود جذب می کند کل منطقه به دریایی از برگ های طلایی تبدیل می شود و گردشگر از مناظر شگفت انگیز آن لذت می برد.
سوالات متداول درباره نهال درخت کبوده
1. درخت کبوده چه ویژگی خاصی دارد؟
کبوده درختی سریعالرشد با برگهای پهن و مقاوم به شرایط سخت محیطی است.
2. بهترین زمان کاشت نهال کبوده چه موقع است؟
اوایل بهار یا اواخر پاییز بهترین زمان کاشت است.
3. کبوده به چه نوع خاکی نیاز دارد؟
این درخت در خاکهای حاصلخیز و مرطوب بهترین رشد را دارد.
4. ارتفاع درخت کبوده چقدر میشود؟
درخت کبوده میتواند تا 30 متر ارتفاع داشته باشد.
5. کاربرد درخت کبوده چیست؟
چوب کبوده در کاغذسازی، ساخت جعبه و الوار استفاده میشود.
6. آیا کبوده نیاز به آبیاری زیادی دارد؟
بله، این درخت به آبیاری منظم بهویژه در سالهای اول کاشت نیاز دارد.
7. فاصله مناسب برای کاشت نهالهای کبوده چقدر است؟
حداقل فاصله 3 تا 5 متر برای رشد بهتر توصیه میشود.
8. آیا کبوده نیاز به هرس دارد؟
هرس سالانه برای حذف شاخههای خشک و بیمار ضروری است.
9. درخت کبوده در چه مناطقی رشد میکند؟
این درخت در مناطق معتدل و مرطوب بهترین رشد را دارد.
10. آیا کبوده رشد سریعی دارد؟
بله، کبوده یکی از سریعالرشدترین درختان است.