نگهداری از گیاه سانسوریا
نهالستان جلیلی در کرج
شرایط محیطی و نیازهای اکولوژیکی مناسب برای رشد سانسوریا شامل موارد زیر میشود:
- نور
گیاه سانسوریا گرچه به نور کم مقاوم میباشد، اما در نور کامل و غیرمستقیم بهترین شرایط نوری برای گیاه مهیا میشود. لازم به ذکر میباشد در نور کم، برگهای گیاه رنگ پریده میشوند و در نمونههای سانسوریای ابلق، طرح روی برگها کم رنگ خواهد شد.
- دما
این گیاه طیف گستردهای از دما را تحمل میکند و حتی قادر به تحمل دمای زیر ۱۰ درجه سانتیگراد هم میباشد. با این وجود بهترین رشد را در دمای ۳۰-۲۰ درجه سانتیگراد خواهد داشت. شبهای بسیار سرد منجر به سیاه شدن و آبکی شدن برگهای گیاه میشود و این مسئله ۴-۱ هفته بعد از سرما دیدن گیاه ظهور میکند. همچنین تماس با شیشه داغ و گرم نیز موجب سوختن حاشیه برگ خواهد شد؛ بنابراین توصیه میشود در زمستان نیز دمای مطلوب محیط رشد گیاه را فراهم بکنید.
- آبیاری
نیاز گیاه سانسوریا به آب کم میباشد، به طوری که در تابستان هفتهای ۲-۱ مرتبه و در زمستان هر ۲-۳ هفته یک مرتبه به آبیاری نیاز دارد و این میزان کافی میباشد و به مهپاشی نیز احتیاجی ندارد، مگر بخواهید که هر چند وقت یکبار برگها را شستشو بدهید. در صورتی که گیاه بیش از اندازه آبیاری شود، بر روی برگها زخمهای قهوهای رنگی بوجود میآید و امکان پوسیدن برگها از قسمت پایین و در نزدیکی سطح خاک وجود دارد، البته تحمل خشکی زیاد نیز باعث چروکیدگی برگها میشود.
- کوددهی
در صورت کم رنگ و کوچک ماندن برگهای سانسوریا، میتوان در طی فصل رشد و بشکل ماهیانه از کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی استفاده کرد. ذکر این نکته ضروری میباشد که در کوددهی گیاه اگر زیادهروی بشود، برگهای جدید نرم خواهند شد و به دلیل عدم استحکام خمیده میشوند. بهترین میزان مصرف کود، هر دو هفته یکبار مطابق دستور کودهای زینتی موجود در بازار میباشد.
- خاک
خاک کمپوست بهترین خاک برای این گیاه میباشد. بطور کلی خاک با بافت متوسط که زهکش مناسبی نیز دارد، محیط خوبی برای رشد این گیاه فراهم میکند. مثلا میتوان از مخلوط خاک معمولی + خاک برگ و یا مخلوط این دو به همراه مقداری شن استفاده کرد.
- بیماری ها
سانسوریا رنگی بسیار مساعد پوسیدگی ریشه میباشد که در آبیاری آن باید بسیار دقت کنید. کف گلدان باید دارای سوراخهایی برای خروج آب باشد. همچنین بیماریهای قارچی این گیاه را مورد حمله قرار میدهند که میتوان از قارچ کشهای مانکوزب و کاربندازیم استفاده کرد. از نشانههای بیماریهای قارچی زرد شدن ساقهها و برگها، پوسیدگی ریشه و تغییر رنگ در ساقه و بدنه گیاه میباشذ.
- تعویض گلدان
تعویض گلدان را میتوان هر ۳-۲ سال انجام داد. بطور کلی گیاه سانسوریا، گلدان کوچکتر را بر بزرگ ترجیح میدهد، هنگام تعویض گلدان، خاک اطراف ریشه و بطور کلی خاک گلدان را با فشار دست متراکم بکنید.
- تمیز کردن برگها
هر دو تا سه هفته یکبار برگهای غبارآلود را با پارچه و اسفنج مرطوب تمیز بکنید.